Datum: 17 februari 2018 – 20.30 uur

Vrijbuiter Randle (Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. 

Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde. De ijzersterke film won de vijf belangrijkste Oscars en werd ook buitengewoon goed bezocht. Verfilming van het gelijknamige boek uit 1963 van Ken Kesey.

Waarom deze Klassieker bij Cinebat
Eind 2017 had de Toneelgroep Openluchtspel Bathmen twaalf keer een uitverkochte ‘zaal’ met het toneelstuk Volgelvlucht en binnenkort is het zelfs te zien in de Deventer Schouwburg. Het stuk is geïnspireerd op de filmklassieker One flew over the Cuckoo’s nest, een artistiek hoogstaande en zeer amusante film uit de jaren zeventig. De film is een bewerking van de gelijknamige roman van de Amerikaanse schrijver Ken Kesey, waarin kritiek op de methoden in de psychiatrie in de jaren 50, zoals elektroconvulsietherapie en lobotomie centraal staat. Het aangrijpende verhaal wordt gespeeld door een superieure cast en de film heeft dan ook maar liefst vijf Oscars gewonnen voor: Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur (Jack Nicholson), Beste Actrice (Louise Fletcher) en het Beste Scenario.

Jack Nicholson speelt Randall Patrick McMurphy, een rebelse kruimeldief die veroordeeld wordt wegens ontucht met een minderjarige. Omdat hij liever niet naar de gevangenis wil, doet hij zich voor als geestelijk gestoorde waarna hij in een psychiatrische inrichting wordt geplaatst voor rehabilitatie. In de inrichting krijgt McMurphy niet alleen te maken met zijn gestoorde medepatiënten, maar ook met de sadistische verpleegster Ratched, die met een stoïcijnse en kille zelfverzekerdheid de scepter zwaait over haar afdeling. Het duurt niet lang of oproerkraaier McMurphy organiseert samen met zijn nieuwe vrienden een opstand tegen haar.

One flew over the cuckoo’s nest is een baanbrekende, hypnotiserende en menselijke film, boordevol excentrieke personages. Vooral de scènes waarin Nicholson zich mengt tussen zijn verknipte medepatiënten maken indruk. Zo kan samen een kaartje (proberen te) leggen of het kijken naar een sportwedstrijd op tv al voor veel hilariteit zorgen. De personages komen in dat soort scènes tot leven. ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ is een film die van alle kanten klopt. Het script, het acteerwerk, de regie, de sfeer; stuk voor stuk elementen die elkaars effect versterken. ‘One Flew over the Cuckoo’s Nest’ is buitengewoon onderhoudend, zonder afbreuk te doen aan de boodschap van regisseur Forman. Wie deze klassieker nog niet gezien heeft, komt 17 februari naar CINEBAT, want dit is een film die je gezien móet hebben!

 

-> Bezoekinformatie