Datum: Zaterdag 21 december 2019 – 20.30 uur

21 december 2019

21 december 2019

‘Green Book’ volgt een Italiaans-Amerikaanse uitsmijter, Tony Lip genaamd, die tijdelijk zonder werk zit als zijn nachtclub een paar maanden dicht gaat.

Vervolgens besluit hij als chauffeur rond te rijden voor een uiterst getalenteerde pianist. De twee leven in een totaal andere wereld, maar krijgen geleidelijk aan een band met elkaar.

VPRO Cinema over Green Book: Persoonlijk geloof ik het meteen. Het verhaal mag dan op typische Hollywoodwijze zijn verteld, het maakt een zeer oprechte en authentieke indruk. Het is jammer dat de critici vooral benadrukken wat Green Book níet is: een rauw-realistisch portret van racisme in de jaren zestig, een parabel over hedendaags racisme, een evenwichtige biopic over Don Shirley. Waarom zou dit verhaal geen bestaansrecht hebben in de vorm van een goedgemaakte feelgoodfilm, een ode van een zoon aan zijn vader en diens bijzondere vriend? Green Book heeft twee sublieme hoofdrolspelers, een inspirerende moraal, en stuurt je met een brede glimlach de bioscoop uit – wie meer verwacht van een Amerikaanse crowdpleaser stelt misschien onrealistisch hoge eisen.

-> Bezoekinformatie