Datum: Vervallen

18 januari 2020

18 januari 2020

Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan.

Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.

Film totaal over Instinct (5 sterren): Tijdens het Nederlandse Film Festival is neuzelen over de staat van de Nederlandse film aan de orde van de dag. We bakkeleien graag over hoe slecht het wel niet gaat met onze Hollandse producties, hoe teleurstellend ‘onze’ films wel niet zijn. Het is dan ook vervelend dat de openingsfilm van dit jaar dit gewauwel ondermijnt. Halina Reijns Instinct heeft namelijk voorafgaand aan zijn première op het festival al hoge internationale ogen gegooid. En met zo’n Oscarwinnaar in de dop heeft de vaderlandse pers het altijd lastig. Gaan we mee de hype, of blijven we Hollands zuur?

Instinct is een klassieke wat/als-film. Wat als een psychiatrisch behandelaar verliefd wordt op een tbs-patiënt? Welk machtsspel ontstaat er? Wie verleidt wie? En, belangrijker, wie komt ongeschonden uit de strijd? Halina Reijn is naast debutant-regisseur van Instinct ook de bedenker van deze intrige. Het gaat haar vooral om de ‘neiging het verkeerde te willen’ dat ze samen met schrijfster Esther Gerritsen heeft omgezet in een prikkelende speelfilm.

Complex is het sleutelwoord in Instinct. Het subtiel ingezette afstoten en aantrekken van het duo wordt al snel complex, zeker als Nicoline probeert een gewone relatie aan te gaan met een collega. Nicoline blijkt net als Idris een complexe jeugd te hebben gehad, waarbij seksuele verhoudingen niet helder zijn afgebakend. En het meest complexe, in elk geval voor de kijker, is de door Reijn en Gerritsen geënsceneerde, groeiende breuk met de realiteit. Maar het is juist die complexiteit die Instinct mateloos fascinerend maakt.

-> Bezoekinformatie